Bakan Ersoy, “TravelExpo Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı” Açılışında Konuşma Yaptı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TravelExpo Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na 75 binin üzerinde ziyaretçi beklendiğini belirterek, “Hem ülke olarak hem de Ankara’da turistik potansiyelimizin değerlendirilip tanıtılacağı fuar özellikle kültür, termal, sağlık, kamp ve karavan turizmini kapsayacak.” “Alanlarında yeni açılımlara ve fırsatlara ev sahipliği yapacak.” söz konusu.
Bakan Ersoy, ATO Congresium’da fuarın açılış törenine katıldı.
Törenin başında verilen Türk Sanat Müziği konserinin ardından konuşan Ersoy, fuarın turizm potansiyeline yeni katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
Turizmin dünya çapında büyük bir rekabet alanı olduğuna işaret eden Ersoy, Türkiye’nin doğal varlıkları, tarihi zenginlikleri ve gelişmişlik düzeyiyle her ülkeden misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek bir ülke olduğunun altını çizdi.
Turizm sektöründeki gelişmelere dikkat çeken Ersoy, “2002 yılında ziyaretçi sayısında dünyada 17’nci sırada yer alan Türkiye, 2022 yılında 51,4 milyon ziyaretçiyle 4’üncü sıraya yükseldi. Türkiye, turizmden elde ettiği geliri artıracak” dedi. 2002’den 2022’ye kadar 12,4 milyar dolar.” 2018 yılında 46,5 milyar dolar gelir elde ederek dünya sıralamasında 7. sıraya yükseldi. bilgisini verdi.
2002 yılında Ankara’daki konaklama tesislerine gelen toplam ziyaretçi sayısının 1,2 milyon olduğunu belirten Ersoy, geçen yıl bu sayının 3,2’ye, toplam geceleme sayısının ise 5,6 milyona ulaştığını belirtti.
Ankara’da sağlık turizmi
Ankara’nın sağlık turizminde de büyük bir hacme sahip olduğunu vurgulayan Ersoy, “Sağlık tesisi sayısı 406, aracı kurum sayısı ise 113. Geçen yıl 337 bin yabancı hasta 2,3 milyon geceleme yaptı. Gelir ise 756 milyon” 2021 yılında 1,1 milyar dolara, bu yılın ilk 10 ayında ise 763 milyon dolara ulaştı. Ankara’daki 77 müzeyi geçen yıl 7,9 milyon kişi ziyaret etti.” dedi.
Ankara’nın turizm birikimini daha da zenginleştirmek için çalıştıklarını belirten Ersoy, bu yıl geleneksel hale gelen Başkent Kültür Yolu Festivali’nde birçok etkinliği ziyaretçi ve sanatseverlerle buluşturduklarını hatırlattı.
UNESCO için çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirten Ersoy, şöyle devam etti:
“Ayrıca bizi sevindiren bir gelişme de Ankara’nın en değerli kültür eserlerinden Polatlı Yassıhöyük’te bulunan Gordion Antik Kenti ile Orta Çağ’ın ahşap sütunlu ve kirişli mescitleri arasında yer alan Ahi Şerafettin Camii’nin ziyarete açılması oldu. Anadolu’da bulunan, UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ne alındı. İnşallah UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ndeki kültür varlıklarımızın sayısını her yıl artıracağız. Yine Ankara Atatürk Kültür Merkezi binasında, yazılı ve sözlü tarihimizi yansıtan yazılı ve sözlü tarihimizi yansıtıyoruz. Türk tarihi, başlangıcından itibaren her dönemde hayatımızı her türlü belge ve objeyle ortaya çıkarıp tek bir çatı altında toplamaktadır.Türk Tarihi Müzesi’nin kurulması da planlarımız arasındadır.Standlarla zenginleştirilecek müze salonları, interaktif ekranları ve estetik detayları ile depo müzesi, kütüphane ve dijital stant salonları yer alacak.Bu kapsamda AKM binasının müze ve kütüphaneye dönüştürülmesi için mühendislik ve teşhir düzenleme proje çalışmaları başlatıldı. CSO Ada Ankara ise sanatsal anlamda Ankara’ya çok özel katkı sağlayan bir kültür kompleksi haline geldi. Her türlü müzik ile kültürel ve sanatsal etkinliklerin yer aldığı kampüs, ülkemizin ve dünyanın önde gelen sanatçılarını, gruplarını ve orkestralarını seyirciyle buluşturuyor. “3 Aralık 2020’den bu yana 1000’i aşkın konser ve diğer etkinliklerle CSO Ada Ankara gerçek bir sanatsal çekim merkezi haline geldi.”
Fuarın sektör paydaşları için verimli bir buluşma alanı olacağına inandığını ifade eden Bakan Ersoy, “3 bin 500 metrekare alanda 75 binin üzerinde ziyaretçinin beklendiği fuar, Ankara turizmine büyük katkı sağlayacak” dedi. Turistik potansiyelimiz hem ülke olarak hem de Ankara özelinde değerlendirilecek.” Tanıtımının yapılacağı fuar, kültür, termal, sağlık, kamp ve karavan turizmi alanlarında yeni açılımlara ve fırsatlara ev sahipliği yapacak.” değerlendirmesini yaptı.
“Ankara potansiyelinin çok altında bir noktada”
Ankara Valisi Vasip Şahin, kentin turizmine önem verdiklerini ve gelişmesi için çalıştıklarını söyledi.
Öte yandan Şahin, Türkiye’nin sadece Ankara’dan ibaret olmadığını belirterek, “Türkiye öyle bir coğrafya ki, gerçek bir açık hava müzesi. Nerede kazarsanız tarihin derinliklerinden bir iz bulursunuz. Dolayısıyla Ankara gibi. Türkiye’nin bu zenginliğine katkıda bulunmak da bu zenginliğin bir parçasıdır.” “Biz de bunun bir parçası olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ankara olarak Türkiye’nin tanıtımına hizmet etmeye hazırız.” söz konusu.
Şahin, pek çok sektörü, eğitim ve sağlık altyapısıyla turizm potansiyeli taşıyan Ankara’nın, ülkenin turizm hedeflerine ulaşmasında üzerine düşeni yapacağını kaydetti.
Ankara’nın yıllık 700 bine yakın yabancı misafir ağırlayarak potansiyelinin çok altında bir noktada olduğunu belirten Şahin, bunu en kısa zamanda 2-3 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.