Tatilde sindirim sisteminizi yormayın
Zengin bayram sofraları geleneğimizin bir modülüdür. Bayramlarda öne çıkmanın keyfi ve tadı bu renkli ve zengin sofralarda yaşanıyor. Özenle hazırlanan tatlı-tuzlu tüm lezzetler hem göze hem de mideye hitap ediyor. Ancak uzun süre aç kaldıktan sonra bayramda eski beslenme alışkanlıklarına dönmek bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kontrolsüz tatlı ve hamur işi tüketimi; halsizlik, yorgunluk, kilo alımı ve özellikle kabızlık gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle tüm tatları küçük porsiyonlarda almakta fayda var. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. aynen Işık Sinem Türkmen, Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenmeyi önerdi.
Fast food yemekten kaçının, yiyecekleri iyi çiğneyin
Oruç döneminde bayram sabahı sindirim sistemi dinlenmiş; Kızartma, börek, salam, sucuk, sucuk gibi şarküteri ürünleri çok fazla tuz ve şeker içeren kahvaltılıklarla yorulmamalıdır. Kahvaltı öğününde yumurta, peynir, zeytin, avokado, bol yeşillik, domates, salatalık ve tam tahıllı ekmek gibi lif ve protein yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Ana öğünlerde; orta boy bir tabağın yarısı salata veya sebzeden yapılmalı, diğer yarısı ise et, tavuk, balık, bakliyat ve pirinç gibi karbonhidrat kaynaklı besinlere ayrılmalıdır. Ayrıca öğünler en az 30 dakika sürecek şekilde tüketilmeli, hızlı yemeklerden kaçınılmalı ve sindirim sistemini desteklemek için düzgün çiğnenmelidir.
Şekersiz çay veya maden suyu tercih edin
Aşırı şeker tüketimini önlemek için tatlı veya tuzlu hamur işlerini meyve suyu, şekerli soda, komposto, limonata, bitki çayları, ayran veya sade maden suyu ile tüketmek yerine tercih edilmelidir. Tatlı olarak sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilmelidir. Bayram boyunca en fazla 1-2 defa şerbetli tatlı tüketimi sonlandırılmalıdır. Tatlı tüketimi olacaksa; Ana öğünlerin yanında tüketilen makarna, pirinç, ekmek gibi besinlerin porsiyonlarının azaltılması beslenme dengesinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Bol su için, ikram tüketimini sınırlayın
Günün uzunluğu misafir olarak geçirilse bile toplamda en az 2,5 litre su içilmesi ihmal edilmemelidir. Tüketilen toplam çay ve kahve miktarının 4 fincanı geçmemesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde Ramazan Bayramı’nda uyku sorunları yaşanabilir ve bayram sonrasında günlük rutine dönüş zor olabilir. Akşam yemeğinden sonra tekrar açlık hissedilirse; Kalan tatlı veya hamur işlerini tüketmek yerine 1 porsiyon taze meyve ve 1 avuç çiğ badem ve fındık gibi kuruyemişlerden oluşan bir ara öğün tüketilebilir.
Tatilin tadını yemekle çıkarmayın
Tatil süresince bir tatil merkezinde kalacaksa, mümkün olduğunca yurtta beslenmeye devam edilmeye çalışılmalıdır. Açık büfe tarzında tüketilen bir yerde konaklayacaksanız 7 çeşitten oluşan kahvaltı tabağı (yumurta, peynir, zeytin, söğüş, bal/pekmez/reçel, tam tahıllı ekmek veya tam buğday unlu mamuller, çay/ kahve) sabahları küçük porsiyonlarda hazırlanmalıdır. Öğle yemeği; Et/tavuk/balık gibi hayvansal besinlerle yapılacaksa akşam yemeği mutlaka sebze ağırlıklı olmalıdır. Tatilin tadı sadece yemekle çıkarılmamalı, olabildiğince hareketli ve düzenli yürüyüşler yapılarak geçirilmelidir.
Şeker ve kalp hastaları tatili ‘kaçış’ olarak görmemeli
Bayramda oluşabilecek kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçmek için ana öğünlerde yeşillikler içeren zeytinyağlı salataya yer verilmelidir. Kefir veya keten tohumu eklenmiş yoğurtla da ara öğün yapılabilir. Şeker, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diğer kronik hastalıkları olan kişiler mümkün olduğunca beslenmelerine dikkat etmeli ve fazla yemek tüketmemeli, tatili bir ‘kaçış’ olarak görmeli ve rahatsızlık yaratabilecek şekilde beslenmemelidir. sağlık sorunları.
Misafirlerin küçük porsiyon isteklerini normal bir şekilde kabul edin.
İnsan kendi beslenmesine ne kadar dikkat ediyorsa misafirlerinin sağlığına da o kadar dikkat etmelidir. Misafirperver bir kültüre sahip olmamız bazen misafirlerden sunulan tüm yemekleri bitirmelerinin istenmesine neden olabiliyor. Misafirlerin doyduklarında ikramları tüketmeyi bırakmaları veya sağlık sorunları nedeniyle bazı ikramları tüketmek istememeleri normal karşılanmalıdır. Bireyler, tabaklarındaki her şeyi bitirmemenin ayıp olacağını düşünerek, farkında olmadan çok fazla yemek tüketebilirler. Hem bu durumu hem de israfı önlemek için misafirlere küçük porsiyonlar halinde ikram edilmelidir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı