Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Organize İthalat İşlemleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, damızlık ve damızlık olmayan, besicilik, kısmi sığır ırkları ve küçükbaş-keçi çeşitleri, at, kümes hayvanları, arı ve diğer hayvanların ithalatı ile yetiştirme işlerinde aranacak belgeler için gerekli muayene belgesinin onaylanması, aranacak belgeler ve veteriner sağlık sertifikası düzenleme prosedürü ve asılları belirlenir.

Bakanlığın “Damızlık ve Damızlık Olmayan Hayvanlar ile Üreme Ürünlerinin İthaline İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile damızlık ve damızlık dışı hayvanların ithalatı ile ıslah çalışmalarına ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

Tebliğ, damızlık ve damızlık dışı, besicilik, parçalık sığır ırkları ve küçükbaş-keçi cinsi, at, kümes hayvanları, arı ve diğer hayvanlar ile üreme işlerinin ithalatı için gerekli olan muayene belgelerinin onaylanmasına, aranması ve veteriner sağlık sertifikası verilmesi.

Buna göre, bildirim kapsamındaki hayvan ve üreme işlerinin ithalatı için gerekli olan muayene belgelerinin, muayene belgelerinin, proforma faturanın, döner sermaye bedelinin ödendiğini gösterir belgenin, istenen diğer bilgi ve belgelerin onaylanmasına ilişkin başvuru dilekçesi ithal edilecek hayvan ve üreme eserlerinin cinsine ve ithal edileceği yere göre Bakanlıkça, İthalatçı veya yükten sorumlu kişiye ait diğer bilgi ve belgeler ile CITES (Nesli Tükenmekte Olan Yabani Hayvanların Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) ve bitki türleri) belgesi istenecektir.

Kontrol belgesi e-belge olarak da düzenlenebilmekte ve e-imza ile onaylanabilmektedir. E-imza ile yapılacak başvurularda istenen belgeler tek nüsha olarak sunulacaktır.

Kontrol belgesinin onaylanmasını kısıtlayan durumlar

Hayvan hastalıkları nedeniyle kısıtlanmış bir ülke veya ülkenin bir bölümünden hayvansal ve üreme ürünlerinin ithalatı için muayene belgesi başvuruları reddedilecektir.

İthal edilecek hayvan veya üreme eserlerinin menşe ülkede gümrüğe gelmesi veya ihracat işlemlerinin tamamlanmış olması halleri hariç, muayene belgesi onaylanmış ancak ülkede ithalatı kısıtlayan bir hayvan hastalığı olması durumunda/ ithalatın yapılacağı bölge, hastalık geçene kadar onaylı muayene belgeleri ile işlem yapılamaz. .

Bakanlık, yerel gen kaynaklarının korunması amacıyla veya ithal edilecek hayvan ve üreme işlerinin verimlilik ve kalite unsurlarına ilişkin olarak denetim belgelerinin düzenlenmesinde ilave tedbirler alabilecek. İlgililer, Bakanlıkça alınan bu tedbirleri yerine getirmekle yükümlü olacak.

Veteriner sağlık sertifikasının düzenlenmesi ve geçerlilik süresi

Veteriner sağlık sertifikası ihracatçı ülkedeki yetkili resmi veteriner hekim tarafından gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra, yapılacak hayvan ve yetiştirme çalışmalarından en fazla iki gün önce, sertifikada belirtilen süre içinde doldurularak imzalanır ve mühürlenir. ihraç edilen ürünler, sertifikada bir son tarih belirtilmemişse sevkiyat için yüklenir. .

Veteriner sağlık sertifikasının geçerlilik süresi, sertifikada belirtilen süre kadar olacaktır. Süre belirtilmemişse sertifika, hayvan ithalatında sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren hava ve kara yoluyla yapılan sevkiyatlarda 15 gün, demiryolu ile yapılan sevkiyatlarda 30 gün ve deniz yoluyla yapılan sevkiyatlarda 60 gün, ve Üreme ürünlerinin ithalatı için sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren hava yoluyla yapılan sevkiyatlarda 15 gün. Karayolu ile gelen gönderiler için 30 gün, demiryolu ile gelen gönderiler için 60 gün ve deniz yoluyla gelen gönderiler için 20 gün geçerli olacaktır.

bayrampasahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu