Ekonomi

LG, Rekabet Konseyi’ne sert savunma yaptı

Rekabet Kurumu’nda gerçekleştirilen toplantıda Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmet Algan, söz konusu şirketlerin yeniden satış fiyatı belirleyerek 4054 sayılı Kanun’un 4’üncü unsurunu ihlal edip etmediklerini belirlemek için soruşturma başlatıldığını hatırlattı.

Soruşturma heyeti temsilcisi, soruşturma kapsamında taraflar hakkında elde edilen delil ve savunmaların ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirildiğini belirterek, “LG ve SVS’nin 4 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği kanaatine varıldı. 16 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca idarî para cezası uygulanması gerektiği ifadesini kullandı.

Söz konusu şirketlerin eylemlerinin “Kanun ve Rekabeti Engelleyici Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumu Kötüye Kullanma Cezalarına İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirildiğine işaret eden temsilci, kayıt edilmiş:

Buna göre, öncelikle LG’nin ihlal teşkil eden fiilinin, (b) bendi çerçevesinde, Ceza Kanunu’nun 3. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca ‘diğer ihlal’ oluşturduğu belirtilmektedir. Ceza Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının, ceza yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki LG alt bendindeki temel para cezası oranına, aykırılık süresinin bir yıldan az olması halinde, yer yoktur. Ceza Kanunu’nun 5’inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca zam yapılmasına ilişkin Kurul’un 7 Kasım 2016 tarih ve 16-37/628-279 sayılı kararı uyarınca, idari para cezasının tekerrür nedeniyle yarısından bir katına kadar artırılabileceği, yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında tesadüfi indirim unsuru bulunmadığı.

Temsilci, SVS’nin ihlal teşkil eden fiilinin Ceza Kanunu’nun 3. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca “diğer ihlal” oluşturduğunu belirterek, “KHK’nın birinci fıkrasının (b) bendi çerçevesinde” dedi. Ceza kanununun 5. maddesinde, temel para cezası oranı SVS’ler tarafından brüt gelirinin yüzde 0,5’i ile yüzde 3’ü arasında belirlenebilir ve üçüncü fıkranın (a) bendi uyarınca yarı oranında artırılabilir. ihlali oluşturan eylemin süresinin bir yıldan uzun beş yıldan az olması nedeniyle ceza kanununun 5. fıkrasının fıkrası uyarınca uygulanacak rastgele bir artırma veya eksiltme unsurunun bulunmadığı kanaatine varılmıştır. 6. ve 7. elementlerle.” dedi.

Ardından sözlü savunmalarını yapan şirket yetkilileri, kanunda olağan dışı bir faaliyetlerinin bulunmadığını ve somut olayda rastgele bir ihlalin bulunmadığını savunarak delillerini Kurul’a sundu.

Kurul, soruşturmayla ilgili son kararını 15 gün içinde açıklayacak. Karar daha erken alınırsa Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde duyurulacak.

haber-selendi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu